Lai apmeklētu šo lapu, jums jābut pilngadīgam / pilngadīgai. Vai esat sasniedzis / sasniegusi 18 gadu vecumu?

Kā brūvē alu?

 

Iesala gatavošana

Alus brūvēšanā izmanto miežu iesalu, kuru iegūst mērcējot,diedzējot un kaltējot alus miežu graudus.

 

Iesala malšana

Iesala drupināšanas laikā iesala graudus sasmalcina un atdala no graudu apvalkiem.

 

Iejava gatavošana

Sadrupinātos graudus sajauc ar ūdeni un iegūst iejavu, kuru uzsilda līdz noteiktai temperatūrai un notur tik ilgi līdz iesalā esošais ekstrakts pārvēršas dzirā, ko sauc par misu.

 

Iejava filtrēšana

Iejavu filtrē, lai atdalītu pārcukurotā iesala ekstrakta dziru jeb misu no sadrupinātajiem iesala graudiem un to apvalkiem jeb drabiņām.

 

Misas vārīšana

Iegūto misu vāra, tai pievienojot apiņus. Vārīšanas laikā apiņu rūgtums nonāk misā, kas piešķir alum raksturīgo rūgtumu un nodrošina atbilstošu putu kvalitāti.

 

Misas dzidrināšana

Misu dzidrina speciālā katlā, kurā atdala olbaltumvielas, kas radušās vārīšanas laikā.

 

Misas dzesēšana

Alus misu atdzesē līdz noteiktai raudzēšanas temperatūrai,kas katrai alus šķirnei ir atšķirīga.

 

Misas raudzēšana, nogatavināšana

Raudzēšanas laikā alus raugs pārraudzē saldās misas cukuru alkoholā un ogļskābē. Tad alus iegūst tam raksturīgo aromātu un garšu. Pēc raudzēšanas alu zemā temperatūrā nogatavina.

 

Alus filtrēšana

Filtrēšanas laikā no alus atdala atlikušās olbaltumvielas un raugu, un pēc tam alus kļūst dzidrs. Filtrēšanai izmanto dabisku,no jūras dzīlēm iegūtu vielu – kizilguru. Nefiltrētajām alus šķirnēm  filtrēšana nenotiek.

 

Pildīšana

Miestiņu iepilda alus cienītājiem ērtā iepakojumā, kas ļauj saglabāt alus kvalitāti un īpašo garšu.