Lai apmeklētu šo lapu, jums jābut pilngadīgam / pilngadīgai. Vai esat sasniedzis / sasniegusi 18 gadu vecumu?

Kādi ir alus tipi?

Šodien pasaulē sastopamas ap 20 000 dažādu alus šķirņu. Tās atšķir pēc krāsas, dzidruma, aromāta, garšas un stipruma. Lai arī visiem aliem sastāvdaļas ir vienas un tās pašas, atšķiras to šķirnes, kā arī brūvēšanas process.

Lai neapmaldītos ciparos un nosaukumos, visus populārākos pasaules alus var iedalīt divās lielās grupās. Tie ir Ale un Lager tipa ali. Abām grupām, protams, ir ļoti daudz dažādu alus šķirņu, ko nosaka atšķirīgu izejvielu izvēle, aldara meistarība un amata noslēpumi.

 

Par Ale tipa aliem paldies jāsaka angļiem, kuri to izgudroja 17. gadsimtā. Šīs grupas alum raksturīga izteikti rūgta garša, pateicoties lielajam apiņu daudzumam, kas tiek pievienots brūvēšanas procesā. Eilu brūvēšanai tiek izmantoti augšējie rūgšanas raugi (t.i., pēc alus raudzēšanas raugi veido biezu slāni tvertnes augšpusē), un pats rūgšanas process notiek pie augstākas temperatūras. Šis alus ir tumšāks par Lager tipa aliem, un parasti tas ir ar augstāku alkohola saturu.

 

Lager tipa alus raudzēšanai tiek izmantoti mazāk aktīvie Lager tipa raugi, un šie galvenokārt ir apakšējās rūgšanas raugi (t.i., pēc alus raudzēšanas tie nosēstas tvertnes apakšpusē – konusā), un raudzēšanas temperatūras ir zemākas. Lāgeri parasti ir gaiši un ar salīdzinoši maigu un vieglu garšu, taču mēdz būt arī izņēmumi. Starp citu – Latvijā brūvētie ali galvenokārt ir Lager tipa ali.